Bepaling kwaliteit cementdekvloer
NEN 2741:2001/A1
De totale vloerconstructie van de uiteindelijke vloeropbouw is afhankelijk van de prestatie-eisen die aan de vloerconstructie en/of onderdelen worden gesteld. Alle componenten in een vloerconstructie beïnvloeden elkaar. Kortom, de keuze voor een bepaalde dekvloer kan niet los worden gezien van de (veelal aanwezige) draagvloer, de beoogde vloerafwerking en dus de totale vloerconstructie. Zo heeft de keuze voor een bepaalde vloerafwerking gevolgen voor de eisen aan de cementdekvloer en dus de keuze voor een bepaalde kwaliteit.
In de NEN 2741:2001/A1 wordt onderscheid gemaakt in druksterkte klassen en classificatie op basis van indrukking. Een hoge druksterkte stelt speciale eisen aan de samenstelling van de mortelspecie alsmede de menginstallatie.
Classificatie op basis van indrukking cementdekvloer
In de NEN-norm 2741:2001/A1 tabel wordt als een maat voor de kwaliteit van de cementdekvloer de weerstand tegen indrukking door een vallende last gehanteerd. Op basis van de indrukking die ontstaat bij beproeving (BRE-screed test zoals vastgelegd in de Engelse BS 8204.1) worden cementdekvloeren ingedeeld in klassen.
Classificatie op basis van druksterkte cementdekvloer
De cementdekvloer zal aan bepaalde eisen en voorwaarden moeten voldoen, afhankelijk van het doel waarvoor de cementdekvloer wordt aangebracht. Eisen met betrekking tot de druksterkte zijn vastgelegd in de NEN-norm 2741 op basis van proefstukken uit het werk. In 2008 is de NEN-norm 2741 op onder andere het aspect druksterkte aangepast echter in de praktijk blijkt dat er veelal incorrecte classificaties worden voorgeschreven door het foutief interpreteren van de wijzigingen. Voor de volledigheid onderstaand het schema van de vergelijking van zandcement vloeren NEN 2741:2001 met de NEN 2741:2008 bij keuring in het werk op het aspect druksterkte.
In de woningbouw wordt veelal een Cw12 of Cw16 (oude normering D15 en D20) cementdekvloer toegepast en bij kantoren en industrie veelal Cw12, Cw16 of Cw20 (oude normering D20 en D30). Voor het bereiken van een verharde toplaag van de cementdekvloer wordt de cementdekvloer vaak machinaal gevlinderd (indien gewenst en mogelijk). De cementdekvloer moet minimaal 30 mm bedragen voor voldoende hechting.
Download “Vergelijking zandcement vloeren NEN 2741:2001 met de NEN 2741:2008 bij keuring in het werk op het aspect druksterkte”
Offerte
Vraag vrijblijvend aan
Showroom
Zien, voelen, vergelijken
Inspiratie
Bekijk onze fotogallerij!
Kwaliteit
Ambachtelijk vakwerk
Kleuradvies
Kleuren combinaties
Contact
Heb je vragen?
Gietvloeren
Living Quartz Stone
Stoer en eigentijds, warm en verfijnd tegelijk.
Bio Cement gietvloer
Bijzondere cementgebonden natuurlijke gietvloer
PU gietvloer DUO
Opgebouwd uit twee kleuren, glad en levendige.
Quartz Stone Base
Een bijzonder speels effect door de zichtbare Quartz.
Lavasteen gietvloer
Oersterke steenachtige woonbeton gietvloer
PU gietvloer UNI
Glad, heeft geen patronen, effecten of structuren.
Gietvloer NATURE Special
Een natuurlijk en uniek betonlook variatie patroon.
Epoxy gietvloer
Bedrijfsmatige vloer, mechanische belastbaarheid.
Woonbeton
Venetiaans Woonbeton
Een uniek levendig, gewolkte woonbeton vloer.
Bio cement gietvloer CLASSIC
Rustige, sterke, ecologische woonbeton gietvloer
Pure Base
Rustig basis met stoer structuren.
Venetiaans STRUTTURA
Speciale, stoere uitvoering van Venetiaans Woonbeton.
Bio cement gietvloer RAW
Levendig, sterk woonbeton - 100% natuurlijke vulstoffen
Industriële betonnen vloer
Minimaal vloersysteem van 1 mm dik
Design Woonbeton
Gepleisterde micro-beton vloer met natuurlijk karakter.
Beton Ciré
Betonstuc welke van oorsprong afkomstig is uit Frankrijk.