De sociale huurwoningen zijn van rond de jaren twintig van de vorige eeuw die zo rijk gedetailleerd zijn als maar zelden voorkomt. De architect mocht toen der tijd zich uitleven en vaatte die taak serieus op: gevelvariaties met vakwerken, bakstenen trapgevels en stucwerk wisselen elkaar af, evenals straatbeelen en hoekoplossingen. Dat maakte de woningen dus ook alleszins waard om te renoveren en restauren. Vanwege de zeer karakteristieke gevels moest isolatie aan de binnenzijde gebeuren.
De Gorinchemse wijk wordt nu in fases aangepakt: Berkers Vloerenbedrijf heeft bij de eerste fase van 52 woningen de nieuwe cementdekvloeren gerealiseerd en de tweede fase onlangs afgerond. De opnames voorde derde fase (40 woningen) zijn reeds gestart als “Renovatie Totaal”. Het praktijkblad voor de renovatie sector “Renovatie Totaal” heeft dan ook in de editie van april 2012 een groot artikel besteed aan de volledige renovatie van de woningen.
Voor de aannemer maakte de veel verschillende woningtypes in het project het werk er niet makkelijker op. De aannemer werkt op basis van van de Lean-methodiek: daarbij worden de werkzaamheden van alle partijen zodanig op elkaar afgestemd dat iedereen op het juiste moment zijn bijdrage levert. Berkers Vloerenbedrijf heeft de samenwerking met heldere communicatie en goede organisatie als zeer prettig ervaren.
Bron: Renovatietotaal, jaargang 2 – april 2012